in

LOLLOL

Na današnji dan u bivšoj Jugoslaviji se slavio kao Dan Republike

II zasijedanje AVNOJ-a Jajce

Na današnji dan u bivšoj Jugoslaviji se slavio kao Dan Republike i za mnoge je bio omiljeni praznik. Na zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu uveden je naziv maršal Jugoslavije koji je dodijeljen vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu koji je preuzeo funkciju predsjednika “prve vlade” nove Jugoslavije.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je na današnji dan 1943. godine u Jajcu, a tog dana donesena je odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije sa funkcijama privremene vlade.

Dan Republike je bio i dan emitovanja partizanskih filmova, prvačići su postajali Titovi pioniri, polagale su se zakletve uz brojne priredbe, a danas je veliki broj onih koji se sjećaju plave kape i crvene marame s pionirskom knjižicom.

Iako je Jajce proteklih godina bilo mjesto okupljanja antifašista iz zemalja bivše Jugoslavije, ove godine zbog pandemije koronavirusa masovnijeg druženja nije bilo.

Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a danas često posjećuju i drugi gosti iz inostranstva, studenti iz Evrope, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

(Klix.ba/Jajceblog.com)

Koje je vaše mišljenje?

Komentari

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading…

0